כיצד לנתח את הצעת המחיר
בבואנו לבחון את הצעות המחיר השונות, נבחין בנתונים רבים המכילים את הצעת המחיר.
בכדי לייישם את מערכת החשמל החכם אנו זקוקים לרכיבים מסוימים אשר מכילים את הצעות המחיר השונות.
רכיבים בלוח החשמל
מחשב מרכזי
חלק מהמערכות הקיימות בשוק, מכילות מחשב מרכזי שמהווה לב ליבה של מערכת החשמל החכם. במחשב זה מתוכננים התרחישים השונים ובו טמונה כל האינפורמציה הרלוונטית. במערכות אחדות חלק זה מוטמע בחלק מן הבקרים ואו המפסקים.
בקרים
הבקר מאפשר קבלת מתח לצרכן הסופי, או לחילופין ניתוק המתח. הבקרים מסווגים לבקרי הפעלת תאורה סטנדרטית (ON-OFF ), תאורת עמעום (DIMMER), תריסים ווילונות חשמליים ומנועים נוספים. בחלק מהמערכות הבקר מאפשר חיבור דו שימושי- שליטה על מעגלי תאורה ותריסים בבקר אחד, דבר המאפשר ניצול מירבי של הבקרים. כמות ההפעלות בכל בקר משתנה בהתאם לסוג הבקר- משליטה על מעגל אחד ועד למעלה מ- 20 מעגלים ליחידה, במערכות מסוימות. כמות הבקרים נקבעת על פי תוכניות החשמל והתאורה ועל פי חלוקת הלוחות בפרויקט. כמו-כן ישנם רכיבים נוספים כגון בקרי זמן ופעולות לוגיות וכן ספקי כח וגיבוי.
מערכות שליטה ובקרה
עקב ריבוי המערכות המוטמעות בפרויקט כגון מיגון, מיזוג, אודיו-וידאו ועוד, יש צורך במערכת בקרה ושליטה אשר תשלוט בכלל המערכות. השליטה תתבצע לרוב בעזרת מסכי נגיעה במגוון גדלים ו/או מחשבים שונים. כמו-כן ישנה חשיבות רבה לממשק הגרפי שבעזרתו נפעיל את מסכי המגע השונים, לשליטה על מערכות הבית השונות ולקבלת משוב על כל פעולה שנבצע ואינדיקציה על כלל הצרכנים והמערכות. קיימים יצרנים רבים המציעים מערכות שליטה ובקרה ותהליך בחירתם טומן ברובו שאלות רבות שלרוב אין הלקוח מבין את המשמעויות הרבות הנעוצות בו.
פרוטוקולים וממשקים
פרוטוקול וממשקים מאפשרים חיבור מערכות חיצוניות כגון מיזוג אויר, מיגון ,אודיו-וידאו ועוד, למערכת החשמל החכם ובעצם מאפשרים לנו שליטה ובקרה, בתקשורת דו כיוונית על המערכות הללו. לפיכך יש לקבל מספק המערכות (מיזוג,מיגון וכדומה) פרוטוקול תקשורת מתאים לשם ביצוע האינטגרציה למערכות בפרויקט שיישלטו ע"י מערכת בקרה מרכזית. ממשקים אחדים מאפשרים שליטה דרך מכשירי ה-IPHONE וה- IPAD ולמעשה מאפשרים לחסוך עלויות נוספות של מסכי נגיעה אחרים.
מפסקים
המפסקים הם אביזרי הקצה המותקנים ברחבי הבית ומשמשים אותנו להפעלות השונות בבית. יש לוודא כי כמות המפסקים, סוגם וטיבם, מתאימים לצרכי הפרויקט. לרוב המפסקים מכילים תאורה וכיתוב לשם פעולה קלה ונוחה. כמו כן לחלקם אופציה לחריטה. תכנות המפסקים גמיש ומאפשר לנו שינוי יעוד המפסק כולו או בחלקו, גם לאחר יישומו בבית.
מסכי נגיעה ושלטים
מסכי הנגיעה מאפשרים לנו לקבל אינפורמציה על המעגלים השונים בבית ולבצע פעולות רבות אשר אינן אפשריות במפסק עקב מגבלת הלחצנים שבו. למעשה מסך המגע משמש לנו בסיס מידע לכל הצרכנים המחוברים בבית ומצבם (אלו תריסים נפתחו,תאורה ומיזוג שמופעלים ועוד) ואפשרות תכנות המעגלים להפעלות שונות בפרקי זמן שונים, בצורה עצמאית.
שלטים מאפשרים לרוב שליטה על מספר מוגבל בפעולות או לחילופין שליטה על מפסק יעודי.
כבלים
אביזרי הקצה מחוברים בכבל תקשורת הנקבע ע"י יצרן המערכות ומחובר למפסקים השונים בכדי להעביר תקשורת נתונים ליחידות המותקנות בלוח החשמל.
Yuval Abel - Command, Control and Communication Systems Advisor
SIMPLE SOLUTIONS 4 SMART PEOPLE